In de laatste “teamtip” vroeg ik de nieuwe schoonmaker waarom hij ging schoonmaken terwijl wij al aanwezig waren. Zijn voorganger was namelijk al klaar wanneer wij binnen kwamen zodat we elkaar niet in de weg zaten. Hij gaf een verhelderend antwoord: zie vorige teamtip.
Mijn collega zei de week daarop dat ze het een heel verhelderend gesprek had gevonden. Het was nu tenminste duidelijk waarom hij tegelijk met ons in diezelfde ruimte was. Door die openheid ontstond er meer begrip.
Toen vroeg ik mijn groene collega of ze nu voortaan deze zaken ook bespreekbaar ging maken, want ze had nu de positieve gevolgen ervaren.
Schoorvoetend vertelde ze dat ze dat uiteindelijk niet zou doen. Ze had namelijk na al die jaren dat ze reeds op aarde rondliep wel door dat dit zo zat ingebakken in haar groene persoonlijkheid dat ze het lastig bleef vinden om zaken bespreekbaar te maken, die voor de ander misschien confronterend kunnen zijn.
Ik zei dat ik dit ook lastig blijf vinden. Ik maak het liefste ook alleen maar leuke opmerkingen naar collega’s en ervaar ook heel duidelijk een drempel om onprettige zaken te benoemen. Maar voor haar lag die drempel toch een stuk hoger waardoor ze het uiteindelijk niet bespreekbaar zou maken.
Een vrouwelijke collega vertelde dat ze het liefst in een mannenteam werkte. Als die iets op hun lever hebben dan knallen ze dat eruit. Dat is dan niet leuk maar de lucht is wel geklaard. ’s Avonds drinken ze weer samen een pilsje en gaan verder.
Elkaar niet aanspreken op het gedrag waar je last van hebt, kom ik vaak tegen in de zorg. Ik heb laatst nog een communicatietraining gegeven aan een team dat wel over elkaar praatte in de wandelgangen maar niet met elkaar in het teamoverleg waar dit pas echt functioneel is. Na de training kregen ze eenvoudige en krachtige tools aangereikt om veel beter te communiceren. Daarna vonden ze het nog spannend om deze tools toe te passen.
Ik vroeg aan mijn collega ‘als dit dan zo is, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat al die onuitgesproken zaken niet jaren lang gaan dooretteren?’‘Door een rode in dit team te zetten die hier veel minder problemen mee heeft.’ Zo maak je meer gebruik van elkaars kwaliteiten. Zie voorbeeld van de rode Jip en groene Janneke.
Auteur: Jan Mik.
Heb jij nog tips hoe je beter kunt samenwerken? Deel dan jouw ervaringen in onderstaand commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.
Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met jouw netwerk. Dit kan doormiddel van de social mediaknoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.
Denk jij dat SCAN jouw team kan helpen om veel meer gebruik te maken van elkaars kwaliteiten? Bekijk dan de teamtrainingen.
Geef een reactie